© 2014 by Mark Heirman | alle rechten voorbehouden | website by www.intertext.be

MARK HEIRMAN

ROOTS
AUTEUR
OORLOG
POLITIEK
BUITEN
CONTACT

De Loge en het Opus Dei. Een geschiedenis van de democratie

De wieg van de democratie stond in Europa. Toch werd de democratie er ook heftig bestreden, zelfs tot in de twintigste eeuw, denk aan het fascisme, het communisme en het nazisme. Ook vandaag blijven die diepe tegenstellingen bestaan. Daarvan getuigen de Loge en Opus Dei. Ze spelen in dit boek een hoofdrol in een strijd die nog alle dagen gevoerd wordt en die sinds 11 september 2001 actueler is dan ooit. Precies deze tegenstellingen staan centraal in deze eigenzinnige geschiedenis van de democratie. De auteur behandelt de twaalf belangrijkste pijlers van de democratie: vrijheid, gelijkheid, broederschap, het individualisme, het universalisme, de rechtsorde, de vooruitgang, de secularisering, de rationaliteit en het streven naar geluk.

‘Mark Heirman beschrijft de democratie als een moeilijk evenwicht tussen vrijheid en gelijkheid. Daarin is volgens hem de democratie een hoopvolle weg naar de toekomst. Haar belangrijkste troef is haar vreedzaam profiel en dat tegen alle geweld in, al kan ze niet zweren bij een irrealistisch pacifisme. (…) Een boeiend boek, vlot geschreven vanuit een sterke betrokkenheid op de belangrijkste politieke vragen van de mensheid. Je krijgt het gevoel dat er in zovele historische en ideologische feiten en waarden een richting steekt die bijlange na nog geen eindpunt heeft bereikt.’ (Willy Deckers in Leesidee 5/2002).

‘Heirman schreef een onderhoudende intellectuele geschiedenis van de democratie. In twaalf hoofdstukken voert hij je langs Grieken en Romeinen, middeleeuwse steden, christelijke en humanistische tradities, reformatie en verlichting, de Britse, Amerikaanse en Franse revoluties, de 19de eeuwse natiestaten en de twee wereldoorlogen. Onvermijdelijk krijg je op die manier de indruk dat in die opeenvolgende historische periodes geduldig bouwstenen werden aangereikt waarmee het huis van de democratie werd opgebouwd. Zoals Heirman zelf aangeeft, is dat een foute voorstelling. Er zijn, argumenteert hij, weliswaar ‘oude wortels’ te vinden voor de democratische waarden, maar die werden eeuwenlang ‘door veel taaiere planten overwoekerd’. Tot in de eerste helft van de twintigste eeuw ‘bleken die antidemocratische planten zelfs in Europa veel sterker dan het tere plantje dat thans de halve wereld beheerst.’ (Patrick Stouthuysen in De Standaard, 2 mei 2002).

Uitgeverij Houtekiet, 2002

< Terug naar rubriek Politiek & religie

BESTEL

isbn 978 90 5240 646 6
Omvang 240 blzn
Lees hier een proefhoofdstuk
 

HeirmanMarkLogeOpusDei